rjukan

Dagstur til Rjukan

Dagstur til Rjukan – “Kampen om tungtvannet”

Turen går fra Vrådal via Brunkeberg til Morgedal, bygda som kalles “Skisportens Vugge”. Her kan du besøke Norsk Skieventyr, som viser moderne skihistorie gjennom bilder, utstillinger og film. Museet har suvenirbutikk og kafè.

Turen fortsetter videre vestover til Åmot i Vinje og derfra til Rauland og over høyfjellet (høyeste punkt 1050 m.o.h.) til Skinnarbu med storslått ustikt over Hardangerviddas sørøstre del.
Videre, på veien ned gjennom den steile Vestfjorddalen, anbefales en stopp ved den første tunnelen for et blikk ned i det sugende Maristijuvet.

Kort tid etter kommer du til Vemork der Norsk Industriarbeidermuseum ligger. Museet holder til i det gamle kraftverket, kjent fra tungtvannsaksjonen i 1943. Her er det omvisning i maskinsalen og du kan se utstillinger og kampene under krigen, og ikke minst en film om og med tungtvanssabotørene. Museet har kafè. Vi anbefaler “Vemorkpakke” med omvisning og lunsj inkludert.
Les mer om Kampen om tungtvannet

Fra Vemork kjører du videre mot Rjukan og hvis du har tid anbefaler vi en tur med taubanen “Krossobanen”.

Videre kjører du gjennom Rjukan, som Sam Eyde bygde opp fra grunnen da han skapte Norsk Hydroelektriske Kvælstoffcompagnie (Norsk Hydro).

Videre går turen på veien under Gaustatoppen – Telemarks høyeste fjell (1883 m.o.h.). Det er mulighet for å ta “tog” til toppen av fjellet, Gaustabanen. Oppstigningen går inne i fjellet.
Videre gjennom Tuddal (som er kjent for Knut Buen, Buens Amfi og bygdetun), til Sauland.

Turen går vestover til Seljord, som er regionens handelssentrum, og videre via Brunkeberg til Vrådal.

Kartskisse og veibeskrivelse

 

Les mer;